„Începând cu anul școlar 2015-2016, statul asigură fără discriminare din punct de vedere al formei de organizare a învățământului – de stat, particular sau confesional, pe fiecare nivel de structurare a învățământului preuniversitar, finanțarea de bază reglementată de art. 9 alin. (2) și art. 101 alin. (2) din Legea educației naționale 1/2011”, prevede amendamentul propus plenului de senatorul PSD Ovidiu Donțu.
Ordonanța de urgență 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015 prevedea amânarea până la 31 decembrie 2016 a aplicării prevederii din Legea învățământului prin care statul era obligat să asigure finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu de stat, particular și confesional acreditat.
Inițiatorul modificării, Ovidiu Donțu, a argumentat, în raport, necesitatea adoptării ei, subliniind că este normal ca pentru elevii care sunt cuprinși în sistemul de învățamânt prin frecventarea cursurilor la școli sau licee particulare acreditate, statul să suporte o parte din cheltuielile de școlarizare a acestora, cheltuieli care s-ar fi făcut oricum dacă aceștia ar fi fost prezenți în sistemul de învățământ de stat. „Obligația de școlarizare a tinerilor pentru cei 11 ani de școală aparține statului, iar faptul că aceștia optează pentru un sistem privat de învățământ nu este suficient pentru a decădea din calitatea de titulari ai dreptului la învățătură, stipulat de Constituția României”, a susținut senatorul.
Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, care este for decizional.